Semakan Status Permohonan Bantuan Sara Hidup 2020 OnlineSemakan Status Permohonan Bantuan Sara Hidup 2020 Online|ADAKAH anda telah membuat semakan permohonan baru dan kemaskini BSH tahun 2020? Bilakah tarikh semakan Bantuan Sara Hidup tahun 2020? Bagaimana cara membuat semakan status Bantuan Sara Hidup secara online? Untuk makluman anda, terdapat beberapa cara untuk membuat semakan status BSH 2020 seperti yang dinyatakan dibawah. Kini, semakan permohonan Bantuan Sara Hidup boleh dibuat secara online dan juga menerusi Aplikasi Telefon.

Semakan Status Permohonan Bantuan Sara Hidup 2019 Online

Bagi yang ingin ketahui tarikh dan jadual pembayaran Bantuan Sara Hidup 2019, sila rujuk DISINI. Pembayaran akan dilakukan secara berperingkat iaitu pada bulan Februari, Jun dan Ogos 2019.

Semakan Status Permohonan Bantuan Sara Hidup 2020 Online

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan tarikh dan aplikasi semakan status permohonan Bantuan Sara Hidup melalui beberapa kaedah:

1. Semakan Secara Online

◾Aplikasi Semakan:
KLIK:👉 https://bsh.hasil.gov.my/DefaultSemakanKeluar.aspx?m=k
◾Permohonan hanya menggunakan MyKad (12 Digit) sahaja. Contoh: 880424075126
◾Masukkan 'Soalan Keselamatan' yang dipaparkan di screen.

Status Permohonan Bantuan Sara Hidup 2020

Berikut adalah status yang terpapar selepas pemohon membuat semakan secara online:

👉Diterima:  Permohonan Telah Didaftar
👉Dalam Proses :  Permohonan Dalam Proses Semakan Dan Verifikasi Kelayakan
 👉Ditangguhkan :  Pemohon Perlu Membuat Kemas Kini Maklumat Permohonan
👉Lulus : Permohonan Telah Diluluskan Berjaya
👉Tidak Lulus :  Permohonan Tidak Diluluskan / Tidak Berjaya
👉Status Kredit Tidak Berjaya : Surat makluman lulus Gagal Kredit akan dipos  kepada pemohon dan pemohon perlu membawa surat tersebut bersama kad pengenalan asal untuk penunaian di Bank Simpanan Nasional (BSN) sahaja

2. Semakan Melalui e-Mail

◾Hantar email anda ke alamat  BRIM@treasury.gov.my mengenai status    permohonan atau pertanyaan lain.
◾Nyatakan nama penuh dan no kad pengenalan dalam email.

3. Semakan Melalui Telefon

◾Nombor hotline Kementerian Kewangan Malaysia 03-8882 4565 / 03-8882 4566 Nombor bebas tol Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) 1-800-88-2716

4. Semakan Menggunakan Aplikasi 
    Mobile Bantuan Sara Hidup

◾Aplikasi boleh dimuat turun di Google Playstore dan App Store.
Semakan Status BR1M Melalui Aplikasi Telefon

5. Hadir Sendiri ke Cawangan LHDNM / 
    PKH LHDNM / UTC LHDNM

Permohonan Rayuan Bantuan Sara Hidup 2020

Bagi yang gagal atau tidak berjaya dalam permohonan Bantuan Sara Hidup 2020, anda boleh membuat permohonan rayuan Bantuan Sara Hidup 2020 pada tarikh yang akan diumumkan kelak:

👉 *Akan dikemaskini

Selamat membuat semakan status permohonan Bantuan Sara Hidup tahun 2020! Semoga anda lulus dan berjaya dalam permohonan Bantuan Sara Hidup!

3 comments:

 1. Pretty good post. I have just stumbled upon your blog and enjoyed reading your blog posts very much. I am looking for new posts to get more precious info. Big thanks for the useful info. bantuan sara hidup rakyat

  ReplyDelete
 2. I am impressed. I don't think Ive met anyone who knows as much about this subject as you do. You are truly well informed and very intelligent. You wrote something that people could understand and made the subject intriguing for everyone. Really, great blog you have got here. bantuansarahidup.my

  ReplyDelete
 3. Maklumat yang sangat berguna.


  Saya seorang blogger baru, saya ingin memberikan maklumat pada waktu wabak seperti ini kita diharapkan dapat bekerja dari rumah.
  Berdasarkan pengalaman baru-baru ini, saya menggunakan aplikasi Zoom untuk terus berhubung dengan rakan, saudara, keluarga dan pensyarah.
  Anda boleh memuat download zoom free di laman web ini https://www.downloadzoomfree.com/

  ReplyDelete

Powered by Blogger.