Senarai Lokasi Kamera AWAS 2020 MalaysiaSenarai Lokasi Kamera AWAS 2020 Malaysia|APA itu sistem AWAS? Dimana lokasi kamera AWAS dipasang di Malaysia? Seperti sedia maklum, mulai 1 September 2018 operasi Automated Enforcement System (AES) dan Automated Awareness Safety System (AWAS) telah diambil sepenuhnya oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ). AWAS bertujuan mengurangkan kesalahan pemandu yang menggunakan laluan yang melibatkan kesalahan had laju dan langgar lampu merah.

Senarai Lokasi Kamera AWAS 2018 Malaysia

JPJ telah mengeluarkan senarai lokasi yang menempatkan semua 45 kamera AWAS yang aktif beroperasi; 29 daripadanya adalah untuk memantau kesalahan had laju, sementara baki 16 lagi adalah untuk mengesan perlanggaran lampu isyarat. Di bawah sistem AWAS, yang turut merangkumi sistem mata demerit Kejara, pengguna yang melakukan kesalahan trafik (melanggar had laju atau lampu merah) akan dikenakan saman RM300 yang mesti dilunaskan dalam masa 60 hari.

Senarai Lokasi Kamera AWAS 2020 Malaysia

Berikut dikongsikan maklumat berkaitan senarai lokasi kamera AWAS tahun 2020 di seluruh Malaysia:

A. Kesalahan Had Laju

Senarai Lokasi Kamera AWAS 2018 Malaysia

B. Kesalahan Lampu Isyarat

Senarai Lokasi Kamera AWAS 2018 Malaysia

Info:
*Senarai lokasi kamera AWAS akan dikemaskini dari semasa ke semasa sekiranya ada perubahan

C. Sistem Mata Demerit

Senarai Lokasi Kamera AWAS 2018 Malaysia

Info Lanjut

Untuk maklumat lanjut, orang ramai boleh melayari laman web rasmi JPJ di http://www.jpj.gov.my/.

Semoga perkongsian Senarai Lokasi Kamera AWAS 2020 Malaysia ini dijadikan panduan buat semua pengguna jalan raya di Malaysia!

No comments

Powered by Blogger.